• Simple Item 1
  • 1

Ayurveda

Het woord Ayurveda kan worden vertaald naar kennnis van het dagelijkse leven. Kennis die bijdraagt aan het langdurig behouden van je fysieke- en mentale gezondheid en het beste uit jezelf halen. Daarvoor dien je zo goed mogelijk in balans te blijven en te beschikken over voldoende energie, zodat immuniteit en zelfgenezend vermogen krachtig blijven.

 

Holistische natuurgeneeskunde

Ayurveda is één van de meest opmerkelijke holistische medische systemen ter wereld, daar het alle aspecten van gezondheid, jezelf goed voelen en naar tevredenheid functioneren omvat. Dankzij de unieke kijk van Ayurveda op de individuele constitutie kan deze bijdragen aan een gezonder en harmonieuzer leven door een diepzinning inzicht in de natuurwetten. Reeds duizenden jaren geleden waren er beschavingen die tot de dag van vandaag getuigen van een hoge mate van intelligentie, waar onze Westerse moderne wetenschap vaak geen antwoord op kan vinden. Zo behoort de beschaving van de Indus-vallei tot één van de oudste beschavingen ter wereld. In deze periode zijn de Veda's geboren die door sommigen worden beschouwd als een filosofie en door anderen worden gezien als een eeuwig durende waarheid.

Uitgangspunt van Ayurveda zijn de guna's, kenmerken waarmee de duale wereld wordt beschreven. Leven in een wereld van dualiteit betekent dat het vinden en behouden van balans essentieel is om zo lang mogelijk geluk te kunnen ervaren met een gezond lichaam en vredige geest te midden van familie, vrienden en collega's. Een lichaam of geest dat vaak of voortdurend in disbalans is zal uiteindelijk leiden tot ziekte en ten koste gaan van het welzijn. De belangrijkste kenmerken zijn koud en heet, zwaar en licht, droog en vochtig. Ze komen allen samen in de leer der elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde, die op hun beurt het bewegings-, stofwisseling- en structuurprincipe vertegenwoordigen. Helende toepassingen betreffen met name voeding, kruiden, levensstijl en behandelingen met voornamelijk Ayurvedische medicinale oliën.

Minstens even belangrijk is de invloed van de kenmerken op de geest, daar zowel het Westen als het Oosten op één lijn staan wat betreft de invloed van de geest op de lichamelijk gezondheid. De geest in balans, tot rust brengen en voeden op een gezonde wijze zal leiden tot meer zelfkennis, een hoger bewustzijn en gezonder handelen. Ayurveda is een curatieve en preventieve geneeskunde die wordt erkend door de WHO en in Nederland officieel geclassificeerd is als Alternatieve Geneeswijze. Ayurveda kan ook een belangrijke rol spelen als ondersteuning van een behandeltraject dat wordt uitgevoerd door Westers geschoolde artsen, psychologen of psychotherapeuten. Wellicht komt ons spreekwoord "in je element zijn" na het lezen van deze introductie over Ayurveda in een ander daglicht te staan.